Een bijzondere dag, 29 februari. Die datum verschijnt alleen in schrikkeljaren op de kalender, eens in de vier jaar. De bijna elfduizend Nederlanders die op een schrikkeldag geboren zijn, kunnen vandaag eindelijk weer cadeautjes uitpakken. 473 kinderen vieren vandaag officieel hun eerste verjaardag.

Ook stappen er op deze speciale datum een opvallend groot aantal stellen in het huwelijksbootje. Met dat trouwen is sowieso iets bijzonders aan de hand in schrikkeljaren. Sinds de negentiende eeuw mogen vrouwen vandaag de mannen vragen. Om te dansen, maar ook om te trouwen: een schrikkeldag geeft vrouwen de mogelijkheid om uit het rolpatroon te stappen en op de knieŽn te gaan voor een geliefde die zelf maar niet over de brug komt met een ring. Er hoort zelfs een rijmpje bij: 'Heeft februari 29 dagen? Dan mogen de meisjes de jongens vragen.'

De schrikkeldag, waarom bestaat die ook alweer? De aarde draait in 356 dagen, vijf uur, 48 minuten en iets meer dan 45 seconden om de zon. Wanneer een jaar op 356 dagen wordt afgerond, ontstaat er na vier jaar een tekort van 23 uur en 15 minuten. Daarom is in 45 voor Christus de schrikkeldag ingevoerd, als onderdeel van de Juliaanse kalender. Het woord 'schrikkelen' komt van het Middelnederlandse 'scricken', dat springen of huppelen betekent.

Ilse Bezemer (26) en Michael van der Padt (30) trouwen vandaag als enigen in het stadhuis van Zwijndrecht

"Ideaal toch, deze datum? Zo hoeft Michael maar eens in de vier jaar bloemen voor me te kopen. Daarmee ben ik allang blij hoor, ik ben niks geen romantiek van hem gewend. Na acht jaar kwam hij met de eerste roos door.

"Min of meer per toeval kwamen we bij deze dag terecht als trouwdatum. Aanvankelijk wilden we op Valentijnsdag trouwen, want dan zijn rozen lekker goedkoop. Maar dat vonden we uiteindelijk toch iets te standaard.

"We krijgen wisselende reacties op onze keuze voor deze dag. De mannen vinden het een leuk grapje, die kloppen Michael op de schouder, 'goed voor mekaar jongen'. Vrouwen vinden het juist helemaal niets, ze zijn van mening dat ik er met open ogen ben ingetuind. Maar ik hoef mijn trouwdag niet per se ieder jaar te vieren, ik vind dit prima."

Kevin Vos (27) en Annique Brederode (27) stappen vandaag in het huwelijksbootje in Spijkenisse

"Waarom niet trouwen op een schrikkeldag? Het is een leuke en speciale datum, wat vandaag extra bijzonder maakt. Grappig genoeg was het niet eens ons eigen idee, mijn stiefvader kwam ermee. Kevin en ik keken elkaar aan en knikten.

"We houden ervan om anders te zijn dan anderen. Zo is het koppel bovenop onze bruidstaart ook niet bepaald standaard: het vrouwelijke poppetje trekt de bruidegom aan zijn nek, terwijl die probeert weg te rennen. Ook de uitnodiging is speciaal te noemen. De eerste zin van de tekst luidt 'De meeste van jullie weten het al wel, vanaf 29 februari wordt ons leven een hel.' Geinig hŤ?

"Of we onze trouwdag maar eens in de vier jaar gaan vieren? Nee hoor, daar komt Kevin niet mee weg. Ieder jaar gaan we de liefde vieren en in de schrikkeljaren gewoon extra groots."