Vincent van Gogh (1853-1890) is één van Nederlands grootste schilders en heeft een toonaangevende rol gespeeld in onze kunstgeschiedenis. Best vreemd dat we dus niet precies weten hoe de beste man eruitziet. Op basis van zijn zelfportretten hebben we een idee, maar écht beeld is er niet of nauwelijks. Tot nu.

Althans, dat beweert de Italiaanse kunstonderzoeker Antonio De Robertis. Hij heeft een foto in handen waarop 34 man te zien is, met in het midden de illustere kunstenaar. De onderzoeker denkt met honderd procent zekerheid te weten dat het gaat om Vincent van Gogh, zo meldt The Independent.

De foto - die van het Nationale Instituut van de Parijse Kunstgeschiedenis is - is vermoedelijk gemaakt in de eerste twee weken van februari 1888. In die periode was de kunstenaar volgens De Robertis in Parijs. Ook denkt de onderzoeker dat de man in kwestie een schetsboek vasthoudt dat lijkt op eenzelfde boek dat Van Gogh toentertijd gebruikte. De kunstenaar hield zich erg bezig met de menselijke anatomie en maakte daar graag schetsen over in zijn schetsboek.

Het belangrijkste bewijs is echter de aanwezigheid van Nederlandse kunstverzamelaar Andries Bonger. De man was een vriend van de Van Gogh-familie en een zwager van Vincent. Hij zou op de foto naast de beroemde schilder staan. Tot slot lijkt de man op de foto gewoon ,,erg veel op Van Gogh'', aldus de onderzoeker. Of het daadwerkelijk ooit bevestigd gaat worden dat het Vincent is die op de foto staat, is onduidelijk.

In april vorig jaar werd ook al een foto gevonden van Van Gogh. Die bleek echter niet echt te zijn. Experts uit Nederland zeiden toen dat het de illustere kunstenaar niet kon zijn.
De foto