Honderden husky's, een uitgestrekt landschap, grote sledes en uiteraard een dik pak sneeuw. Dat zijn de ingrediŽnten voor de grootste hondensleewedstrijd ter wereld. Probleempje, die sneeuw ontbreekt in het uiterste westen van Alaska. De stad Anchorage beleeft de warmste winter uit haar geschiedenis.

De Iditarod-race, die morgen van start zou moeten gaan, komt daardoor in gevaar. Treinen met wagons vol sneeuw zijn inmiddels ingereden vanuit de besneeuwde stad Fairbanks om de race alsnog mogelijk te maken.

De hondensleewedstrijd staat te boek als 'the last great race'. Deelnemers moeten 1700 kilometer afleggen van Anchorage naar Nomeover. Slechte condities van de route en extreme weersomstandigheden maken de race tot een grote uitdaging. Je kunt er in sneeuwstormen belanden, om maar niet te spreken over de soms bittere kou. De recordtijd van de Iditarod staat op acht dagen en achttien uur.
Klimaatverandering

Alaska warmt in rap tempo op. De stijging van de gemiddelde temperatuur in de Amerikaanse staat is twee keer hoger dan de gemiddelde temperatuurstijging op aarde. Februari telde slechts 10 procent van de normale hoeveelheid sneeuwval, narcissen bloeiden twee maanden eerder dan normaal en vrachtwagens zakten door een doorgaans bevroren meer.