In een mail die vrouwelijk baliemedewerkers van het gemeentelijk stadsloket in Amsterdam Nieuw-West hebben gekregen staat dat zij niet in rokjes tot boven de knie of met knielaarzen op het werk mogen verschijnen. Dit meldt de lokale zender AT5.
De medewerksters ontvingen de mail van hun teamleider. Mario Soriano van de Centrale Ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam dinsdag tegen AT5: 'We kregen een mail doorgestuurd van een teamleider die aan baliemedewerkers was gestuurd waarin hij ze opdraagt niet al te korte jurkjes, rokjes en knielaarzen te dragen.' In de mail stond: 'Beste dames, Vanaf heden wil ik de afspraak maken dat dames een rok of een jurk dragen die niet korter is dan net boven de knie. Ook knielaarzen vind ik niet gepast aan de balie. Dit is ook het laatste verzoek dat ik maak. De volgende keer stuur ik mensen naar huis en niet meer naar een winkel om iets te gaan halen.'

De gemeente Amsterdam heeft inmiddels al gereageerd op de mail. In een twee laat zij weten dat ambtenaren zelf moeten weten hoe ze zich kleden.

✔ ‎@AmsterdamNL: 'Reactie op ophef kledingvoorschriften: uitgangspunt is netjes kleden, ambtenaren bepalen zelf hoe zij hier invulling aan geven. #rokjesgate'.

Mario Soriano dacht eerst nog dat het om een grap ging, maar ontdekte al snel dat de mail serieus bedoeld was. In het Parool zegt hij: 'Ik vind het heel vreemd dat er in 2016 in Amsterdam zulke kledingvoorschriften zijn," zegt Soriano. "Ik ben ook gaan googelen naar knielaarzen, want wat is daar mis mee? Niks, volgens mij. Ik heb foto's gevonden van koningin Maxima en minister Hennis die ze dragen.'