Miljoenen bijen zijn in de Canadese provincie Ontario doodgevallen, na de aanplanting van een genetisch gemanipuleerd ma´sveld enkele weken geleden. Dat schrijft de website organichealth.co. Vermoedelijk stierven de bijen door pesticiden. De plaatselijke bijenhouder Save Schuit zou 37 miljoen bijen verloren zijn, of 600 bijenkorven.

"Van zodra de ma´s geplant werd, stierven de bijen met miljoenen tegelijk", aldus Schuit. Veel imkers menen dat neonicotino´den verantwoordelijk zijn voor de massale bijensterfte. Terwijl die klasse van pesticides in veel EU-landen verboden is, slaagt het Amerikaanse ministerie van Landbouw er niet in de neonicotino´den te verbannen, die vervaardigd worden door Bayer CropScience Inc.

Neonicotino´den zoals Imidacloprid en Clothianidin, de twee best verkochte pesticiden van Bayer, worden gebruikt om insecten te bestrijden op gewassen, maar komen ook in pollen en nectar terecht, waardoor ook bijen kunnen worden blootgesteld aan de stoffen. De producten worden ook gelinkt aan massale bijensterfte in Europa en de Verenigde Staten.

Het Canadese ministerie van Volksgezondheid zal bovendien een nieuwe pesticide, flupyradifurone, goedkeuren die nefast is voor de bijen, aldus verschillende media, wat zorgt voor zwaar protest bij milieuorganisaties.