Bisfenol-A (BPA) is een stof die veel vervelende effecten in het menselijke lichaam kan hebben. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid vond het zelfs nodig een maximaal toelaatbare hoeveelheid per dag voor deze stof vast te stellen.

De giftigheid van BPA is één van de redenen waarom al jaren wordt geadviseerd geen kunststof te gebruiken voor babyflessen. Recent onderzoek ontdekte dat BPA veel wordt gebruikt bij de bekleding van de binnenkant van conservenblikken. Andere voedselproducenten gebruiken pvc in hun verpakkingen. Die is gemaakt van het kankerverwekkende vinylchloride, dus geen verbetering. De onderzochte blikken waren van enkele grote producenten, bijvoorbeeld Campbell’s, Del Monte, General Mills, McCormick en Nestlé, plus een aantal kleinere fabrikanten. Campbell’s Soup Company zei in reactie op het onderzoek dat het medio 2017 zal stoppen met gebruik van het giftige BPA en al is begonnen met het toepassen van acryl en polyester. Del Monte en Nestlé hebben ook plannen om er in de toekomst mee te stoppen, de overige fabrikanten hebben daar nog niet echt over nagedacht.

Nestlé zegt overigens in gesprek met de Engelse krant The Guardian dat BPA veilig is en geen gezondheidsrisico heeft voor consumenten. Wetenschappers zijn daar minder uitgesproken over en ruziën nog steeds over de veiligheid van de stof.

Zij schreven bijvoorbeeld dat BPA het testosteron bij mannen verlaagt. Het zou ook giftig zijn voor de lever en heeft nog een aantal schadelijke effecten, schrijven diverse wetenschappers.

Zij adviseren daarom zo min mogelijk uit plastic flessen te drinken, maar bij voorkeur uit glazen flessen. Het advies geldt vooral voor zure of vette dranken.