"Waarom mag ik mijn dochter geen Cyanide noemen? Het is het gif waarmee Adolf Hitler zelfmoord pleegde, dat is toch iets positiefs?" Het hof in Wales verbiedt een moeder om de namen van haar acht maanden oude tweeling te kiezen.

Volgens Britse media is het nooit eerder voorgekomen dat een rechtbank in Groot-Brittannië iemand verbiedt om de naam van haar kinderen te kiezen. Maar in het geval van een moeder uit Powys County besloten drie vooraanstaande rechters unaniem dat de vrouw haar kinderen niet alleen de voorgenomen namen mag geven, maar sowieso niet mag kiezen hoe haar kinderen gaan heten.

De vrouw beviel zo'n acht maanden geleden van een tweeling, naar eigen zeggen nadat ze verkracht was. Ze wilde haar dochtertje Cyanide noemen en haar zoontje Preacher (Prediker). De vrouw claimde dat allebei de namen positief waren. Cyanide omdat het middel een eind maakte aan de levens van Hitler en zijn minister van Propaganda Joseph Goebbels, en Preacher omdat het 'een sterk spirituele naam' is die haar zoon in de toekomst veel goeds zou brengen.

Maar de rechtbank vreesde dat vooral de naam van het meisje het kind op latere leeftijd problemen zou bezorgen. "Dit is een van die extreem zeldzame zaken waarin de rechtbank moet ingrijpen om het meisje te beschermen tegen emotionele schade", zei een van de rechters. De naam van het jongetje was dan niet zo erg als die van het meisje, maar de moeder was duidelijk niet in staat om haar kinderen een weloverwogen en verstandige naam te geven.

Een rechter voorkwam in juni vorig jaar al dat de moeder de ongebruikelijke namen op het geboortebewijs van de kinderen liet zetten. De vrouw, die een 'chaotische geschiedenis' van mentale problemen, drugsverslaving, alcoholmisbruik en relaties met gewelddadige mannen heeft, verloor ook al eerder de voogdij over de kinderen. Haar tweeling en hun drie halfbroertjes en -zusjes zitten in een pleeggezin.

En voor die pleegouders komt er nu een eind aan een ingewikkelde periode. Want omdat de baby's geen naam hadden, kon het pleeggezin niet anders dan de kinderen óf bij een willekeurige naam, óf bij een koosnaam te noemen. De rechters hebben nu geoordeeld dat de oudere halfbroertjes en -zusjes mogen beslissen hoe de baby's gaan heten.