Des te hoger de temperatuur, des te meer slipjesgluurders actief zijn in New York. Personen die stiekem foto's maken onder bijvoorbeeld de rokken van vrouwen. Openbaar aanklager Cyrus Vance is dat zat en lanceert een campagne om het zogenaamde 'upskirting' tegen te gaan.

,,Dit is een serieuze misdaad met serieuze consequenties, een ernstige schending van de privacy'', zei Vance vorige week. Met een social media-campagne wil de openbaar aanklager New Yorkers actief laten jagen op de slipjesgluurders. Getuigen worden zelfs opgeroepen om direct het noodnummer 911 te bellen.

De slipjesgluurders gaan te werk door hun mobiele telefoon zorgvuldig te verstoppen in bijvoorbeeld een blikje cola, een krant of een tijdschrift. Dat gebeurt meestal bij drukke plekken, zoals de metro en de trein. Zo'n 5.6 miljoen New Yorkers maken elke dag gebruik van die twee laatstgenoemden.

Aangehouden gluurders maken kans op een verblijf van vier jaar in de gevangenis. Bij de ergste gevallen kan de zaak zelfs als een zedenmisdrijf behandeld worden. Dan vallen de straffen meestal een stuk hoger uit.