Het aantal su´cides op het Nederlandse spoor is vorig jaar fors gestegen en spoorbeheerder ProRail haalt alles uit de kast om het tij te keren. Blauw, rustgevend licht op NS-stations moet het aantal zelfmoorden op het spoor terugdringen. In Japan is fel blauw led-licht een succesvol preventiemiddel.

In 2015 beroofden 223 mensen zich van het leven door voor een trein te springen, 16 procent meer dan in 2014. Daarnaast deden 20 mensen een poging waarbij ze zwaargewond raakten. De dramatische stijging is een klap in het gezicht van de preventiemedewerkers van ProRail. Het bedrijf ging er prat op dat het aantal su´cides op het spoor licht daalde, terwijl het aantal zelfmoorden landelijk stijgt. In 2014 stapten 1839 mensen uit het leven, in 2010 waren dat er nog 1600.

Afgelopen jaren is er van alles gedaan om het aantal 'springers' verder terug te brengen: kilometersşlange hekken, borden met het telefoonnummer van hulplijn 113Online, schriklichten die aanfloepen als iemand het spoor oploopt, anti-loopmatten, beplanting werd gekapt en camera's houden stukken spoor in de gaten. Het blauwe licht is het nieuwste preventiemiddel. Nog dit jaar begint ProRail met een proef op verschillende plekken. Welke stations of spoordelen blauw verlicht worden, is nog niet bekend.

In Japan zijn prima resultaten behaald met blauw licht op stations. De blauwe gloed maakt mensen rustig en het aantal 'springers' daalde op de hotspots met 80 procent. Japanse onderzoekers denken dat lichtkleur en de hoeveelheid licht van invloed zijn op de gemoedsrust. Het blauwe felle led-licht zou doen denken aan de lucht en de zee.

Hard wetenschappelijk bewijs voor het heilzame blauw ontbreekt, maar het Japanse initiatief krijgt navolging. In Engeland en BelgiŰ wordt er ook mee geŰxperimenteerd. Het hoge aantal zelfmoorden is niet alleen een probleem voor ProRail en NS vanwege het menselijk drama. Machinisten en hulpverleners raken getraumatiseerd. En na een su´cide is het spoor lang gesloten met vertragingen van dien.

Niet alleen het stijgende aantal zelfmoorden baart ProRail zorgen. Ook het aantal aanrijdingen op overwegen steeg vorig jaar fors, van 23 naar 32. Dertien mensen kwamen daarbij om het leven. Cabaretier Jandino Asporaat werd in februari ingezet om met harde grappen mensen te wijzen op de gevaren van nog snel even onder sluitende spoorbomen door te glippen.