De nieuwbouw voor de Rotterdamse basisschool Het Open Venster moet, in het zicht van de oplevering, waarschijnlijk weer vrijwel helemaal worden afgebroken. Dat schrijft de gemeente in een brief aan de school.
,,De muren staan niet op de juiste plek waardoor bijvoorbeeld de gevel en de kozijnen niet goed passen. Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat de fouten zo groot zijn dat de eerste, tweede en derde verdieping waarschijnlijk helemaal afgebroken moeten worden.'' De ouders van de leerlingen van Het Open Venster zijn woensdag per brief geÔnformeerd over de forse vertraging.

Het nieuwe schoolgebouw zou deze zomer worden opgeleverd. Wanneer de leerlingen nu hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken, is nog onduidelijk. ,,Deze week gaan we uitgebreid onderzoek verrichten op de bouwplaats'', zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Dan weten we over twee tot drie weken waar we aan toe zijn.'' Uit een eerder kort onderzoek bleek echter dat vele muren schuin stonden. ,,Het ziet er niet goed uit.'' Inmiddels is het contract met Bouwbedrijf Van Deelen beŽindigd. Het bouwbedrijf laat via een advocaat weten geen commentaar te willen geven.

Het is niet de eerste keer dat de oplevering van de school vertraagd is. Precies twee jaar geleden lag de bouw ook stil. Bouwbedrijf Van Deelen wilde toen, zeer tegen de zin van de gemeente, een experimenteel type prefabwanden gebruiken in het pand aan de Catullusweg en Pascalweg in IJsselmonde. Na veel gesteggel ging Van Deelen uiteindelijk toch met de standaardwanden aan de slag.

Victor van Toer, directeur van Het Open Venster, baalt enorm van het uitstel. ,,In de oorspronkelijke plannen zouden we al in 2012 verhuizen.'' De slechte staat van het huidige schoolgebouw zorgt er inmiddels voor dat minder kinderen zich inschrijven. ,,Er schreven zich 160 leerlingen minder dan op basis van prognoses te verwachten was.'' Ook kan de school onderwijsvernieuwingen zoals onderwijs met behulp van iPads niet doorvoeren door de krakkemikkige internetverbinding. ,,Nieuwe kabels gaan we niet meer laten aanleggen in dit gebouw.'' Van Toer verwijt de gemeente te weinig regie te hebben gevoerd op de bouw. ,,Ons vertrouwen in de gemeente is afgenomen.''

Vorige week nog overhandigde vier leerlingen van Het Open Venster 476 getekende brieven aan onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) om de noodzaak voor nieuwbouw nogmaals te benadrukken.

De gemeente zegt de balen van deze situatie. ,,Wij zijn met het schoolbestuur in gesprek om te kijken of wij het dragelijker kunnen maken voor de leerlingen in hun huidige gebouw met wat kleine ingrepen'', zegt een woordvoerder.
Foto