De 19-jarige Hanna Bolander en haar klasgenoten wilden een statement maken. Hoe? Door een vrouwelijk student topless op de schoolfoto vast te leggen. Hanna bedacht zich geen moment en trok haar shirt uit.

"Het voelde natuurlijk voor mij", vertelt Hanna, die theater en schoonheidsleer studeert in Zweden, aan The Local. "Ik dacht: waarom zou ik dit niet mogen als mannen wel hun shirt uit mogen trekken?" Volgens de studente was het een spontane actie, maar is ze veel bezig met deze vraagstukken.

Volgens Hanna zijn er mannen die grotere borsten hebben dan zij en die ook zonder kleren aan mogen lopen. Zij zou volgens haar vrij moeten zijn om evenveel van haar lichaam te laten zien als het mannen. "Vrouwen moeten gewoon hun borsten mogen laten zien", schrijft Hanna in haar blog. "Iedereen moet dit zelf kunnen kiezen."

Geen opmerkingen voor de mannelijke student
De school was niet enthousiast toen ze erachter kwamen dat Hanna zonder shirt op de foto staat. "De directeur en het bedrijf dat de foto's drukte waren niet blij, maar ze respecteerden het wel en zeiden dat ze me wilden informeren over de risico's", vertelt Hanna aan The Local.

Haar mannelijke klasgenoot, die ook topless voor de fotograaf stond, kreeg deze opmerkingen niet. De Zweedse gaat nu verder met vechten voor gelijke rechten, maar 'ik ga niet de hele tijd mijn borsten laten zien'.

Ook Kim Kardashian en haar modellenvriendin Emily Ratajkowski riepen onlangs op om vrouwen hun vrijheid te geven om naakt te zijn. De twee plaatsten een foto op social media waarop ze topless te zien zijn.