Nederlanders slapen het langst van allemaal, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Gegevens van mensen uit meer dan honderd landen leverden een schat aan informatie op over de slaapgewoonten van jong en oud overal ter wereld.
Gemiddeld liggen de Nederlanders 8 uur en 12 minuten op één oor. Japanners hebben met 7 uur en 24 minuten de minste nachtrust. En waar de mensen in de Verenigde Arabische Emiraten laat opstaan, zijn de Amerikanen er juist vroeg bij, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Zij baseren zich op data die zijn verzameld met de smarthone-app Ertain, die in 2014 is ontwikkeld om mensen te helpen een jetlag te voorkomen. Maar liefst 5450 gebruikers stelden al hun data beschikbaar voor het onderzoek van de Universiteit van Michigan.

De app verzamelt gegevens over leeftijd, geslacht, de hoeveelheid daglicht waaraan mensen in de verschillende landen worden blootgesteld en hoe dat het slaappatroon beïnvloedt. Door de verschillen tussen de landen te corrigeren voor de hoeveelheden daglicht waaraan de inwoners zijn blootgesteld, wisten de onderzoekers de biologischeklokfactor uit de vergelijking te halen.

Het nieuwe onderzoek benadrukt dan ook vooral dat de cultuur van een land de bedtijd stuurt. Van alle landen zit er in Nederland de meeste tijd tussen het avondeten en bedtijd. Dat is heel gunstig voor de slaap.

Naast de Nederlanders krijgen Fransen en Nieuw-Zeelanders de meeste slaap, Spanjaarden gaan het laatst naar bed.

Het laat naar bed gaan blijkt een grotere aanslag te plegen op de duur van de slaap dan vroeg opstaan. ,,Want door het daglicht registreert ons lichaam zelf dat het tijd is om op te staan. En anders laat onze wekker wel weten dat we naar ons werk moeten,'' zegt Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Universiteit van Amsterdam.

Vooral avondmensen hebben dus een probleem, stelt Kerkhof. ,,Als je structureel een half uur slaap per nacht tekort komt, kun je dat in het weekend niet meer bijslapen.''

Het onderzoek toont verder aan dat vrouwen wereldwijd iets langer slapen dan mannen. Ondanks de langere slaap kampen Nederlandse vrouwen met meer slaapproblemen dan mannen, stelde Kerkhof eerder vast. ,,Vrouwen kampen vaker met chronische vermoeidheid omdat ze gevoeliger zijn voor piekeren. Vrouwen zijn geneigd zichzelf vaker de schuld te geven, zoals bij relatieproblemen. Ze kampen vaker met slaaptekort en daardoor met chronische vermoeidheid.''

Al slapen mannen van middelbare leeftijd wereldwijd juist weer het kortst van iedereen. Vermoedelijk doordat het de drukste levensfase is, denkt Kerkhof. ,,Na je 55ste neemt de slaapduur weer wat toe.''

Al langer waarschuwen onderzoekers dat de drukke sociale bezigheden ertoe leiden dat mensen steeds korter slapen.