Omdat een 4-jarig Duits jongetje al drie weken niet meer naar de kleuterschool kwam, gingen een leerkracht en een remedial teacher poolshoogte nemen. Ze troffen het kind in een gesloten woning aan. De politie forceerde de deur en wist het kind uit zijn benarde positie te bevrijden. De woning was ernstig vervuild en lag vol beschimmelde etenswaren. Het jongetje zag er nog relatief goed uit. Hij had zich in leven weten te houden door alles te eten wat eetbaar was.
De moeder moet zich nu voor de rechtbank verantwoorden. Haar wordt poging tot doodslag ten laste gelegd, omdat zij het kind verwaarloosde, haar zorgplicht niet nakwam en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van haar kind in gevaar bracht, aldus de officier van justitie. De moeder heeft veel spijt van haar daden, zo verklaarde haar advocaat.
De feiten dateren van 2012. Toen liet de moeder het kind ‘even’ alleen om een avondje te gaan stappen, maar ze was niet van plan om het laat te maken. In een bar leerde ze echter een man kennen, met wie ze mee naar huis ging. De daaropvolgende weken waren één groot bacchanaal vol drank en drugs. Ze dacht wel vaak aan haar zoon, beweert ze, maar ze was ‘niet in staat om helder te denken.’
De verdachte moest al in 2015 voor de rechter verschijnen, maar kwam toen niet opdagen.