Liberté Chan prestenteerde zaterdagochtend om 8 uur het weer in een zwart jurkje. Tijdens haar weerpraatje reikt een collega van Chan haar ineens een vest aan. ,,We krijgen veel mails hierover", sprak de stem buiten beeld.

KTLA 5 is een veelbekeken lokaal tv-station in Los Angeles. Een aantal kijkers zou boze mails naar de zender hebben gestuurd omdat ze de kleding van Chan ongepast vonden.

"Wat?", roept Chan uit, terwijl ze het extra kledingstuk aangeboden krijgt. "Is het te koud of zo?"
"We krijgen veel mails hierover", antwoordde haar collega buitenbeeld.
"Meen je dat nou? Zo lijk ik wel een bibliothecaresse", reageerde de verbouwereerde Chan.
"Zo is het beter", zei de man. "Je bent nu een bibliothecaresse die naar een cocktailparty gaat. Iedereen heeft blijkbaar een mening over je jurk vanochtend."

Chan verklaarde na het fragment dat ze eerst een ander jurkje had aangetrokken, maar dat matchte niet met de groene achtergrond waarop de weerkaarten geprojecteerd worden. Daarom viel de keuze op de bekritiseerde jurk, waar Chan vóór haar weerpraatje heel enthousiast over was. Ze benadrukte dat KTLA haar niet had gedwongen om het vest aan te trekken. ,,Ik speelde de grap van mijn collega gewoon mee. 's Ochtends maken we constant lol met elkaar tijdens de uitzending. Dat weet de trouwe kijker."

Toch postte ze zelf de video op Facebook met de vraag of haar jurkje al dan niet ,,te onthullend" was. Ze merkte ook op dat ze niet de bedoeling had gehad om mensen die in een bibliotheek werken te kwetsen.

Op sociale media kwam er meteen snoeiharde kritiek op het incident. Velen zijn gechoqueerd dat de zender dit live op een seksistische manier oploste, wat Chan dus zelf in alle toonaarden ontkent.

RTL-weervrouw Amara Onwuka vertelde maandagochtend in de ochtendshow van radiozender 100%NL dat zij baalt van de opmerkingen over haar kleding en lichaam. "Het is in Nederland als vrouw ook nooit goed", mopperde ze tegen dj Lex Gaarthuis. "Te stevig, te dun, niks is goed.''

,,Mensen roepen op social media dingen over voedseldroppings, boulimia, vreselijk", zei Amara. "Natuurlijk word er altijd over je geoordeeld als je op tv te zien bent, maar ik ben gewoon slank."
Filmpje