Volkomen onverwachte bliksem heeft zaterdag een dramatisch einde gemaakt aan een jeugdvoetbalwedstrijd in het Duitse plaatsje Hoppstätten (Rijnland-Palts). De scheidsrechter, die net het laatste fluitsignaal had gegeven, werd getroffen en moest worden gereanimeerd voordat hij met een traumahelikopter naar een ziekenhuis werd gebracht.

In totaal raakten 35 mensen, de meesten spelertjes tussen de negen en elf jaar oud, gewond. Drie volwassenen zijn er ernstig aan toe. De kinderen klaagden vooral over een afwijkend hartritme. Ze zijn allen uit voorzorg medisch onderzocht in het ziekenhuis, onder meer door een electrocardiogram te maken, maar maken het naar omstandigheden goed.

Volgens getuigen ging het om een donderslag bij helderblauwe hemel. Niets in de lucht wees op naderend onheil. De meteorologische dienst (DWD) had op de radar wel geconstateerd dat er in de buurt drie zware onweersbuien onderweg waren. Het voetbalveld in Hoppstätten werd echter gezien als het uiterste noordpuntje van het risicogebied.

De DWD had gewaarschuwd voor hevig noodweer in grote delen van Rijnland-Palts in de namiddag omdat de depressie Elvira broeierig warme 'wasserettelucht' zou aanvoeren. Het gevaar is, ook elders in het land, voorlopig nog niet geweken. Op de luchthaven van Frankfurt ontstond zaterdag grote vertraging. Twintig vluchten werden geannuleerd, binnenkomende toestellen moesten uitwijken.

In Frankrijk en Polen was het ook raak. In een park in Parijs liepen elf mensen, onder wie acht kinderen, tijdens een verjaardagsfeestje deels ernstige verwondingen op door inslagen. In het zuiden van Polen werd een 40-jarige bergwandelaar door de bliksem gedood. Door de barre omstandigheden in de grensstreek met Slowakije kwam de gewaarschuwde reddingsdienst te laat. De man bleek al overleden.