UTRECHT - De Utrechtse Laura de B. zit al ruim twee maanden vast in Qatar. De 22-jarige werd gearresteerd nadat zij aangifte deed van verkrachting. Dat maakt haar advocaat vrijdag bekend.

De jonge vrouw was op vakantie met een vriendin in hoofdstad Doha, toen zij verkracht zou zijn tijdens een avondje uit in een hotel. Laura vermoedt dat er iets in haar drankje is gestopt, want de volgende werd zij wakker in een voor haar vreemd appartement.

Diezelfde ochtend is Laura naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen, waar zij vervolgens zelf werd gearresteerd. De dader zit ook vast in afwachting van een straf. In Qatar staat tot drie jaar gevangenisstraf op buitenechtelijke seks.

Volgens advocaat Brian Lokollo werd Laura de eerste maanden verstoken van een advocaat. Hij benadrukt dat dit in strijd is met alle internationale verdragen. Ook wordt tijdens haar zittingen Arabisch gesproken, wat voor haar onbegrijpelijk is.

Wat de zaak bemoeilijkt is dat haar advocaat nog steeds geen dossier heeft ontvangen van de zaak. Maandag wordt zij weer voorgeleid, maar niet duidelijk is of dit gaat om een inhoudelijke behandeling of een uitspraak. "Zij moet weten waar zij van wordt verdacht en zij moet een advocaat hebben die haar bijstaat. Dat is tot op heden niet gebeurd en er zijn wel drie zittingen geweest."

Volgens de advocaat schaamt Laura zich enorm voor wat er gebeurd is. Ze is monter, maar is ook bang voor de reacties bij terugkomst in Nederland.

"De ene keer dat ik haar spreek is ze zeer emotioneel en de andere keer opgewekt. Hoe langer het gesprek duurt, hoe moedelozer zij wordt," aldus Lokollo. "Vanuit de gevangenis krijgt zij signalen dat haar een straf van één tot drie jaar boven het hoofd hangt."

Laura zit overdag samen met veertig vrouwen in een dagverblijf. 's Nachts deelt zij een slaapzaal met zes tot acht vrouwen. "Ze voelt zich dan wel veilig, dus het is niet zo dat ze geen oog dichtdoet," laat haar advocaat weten.

Laura zegt haar vermeende verkrachter absoluut niet te kennen. "Hij is een vreemde voor haar," aldus Lokollo. De familie van de verdachte dringt aan dat Laura met de man trouwt, zodat beiden eerder vrij kunnen komen. Haar advocaat raadt dit ten strengste af.

Maandag wordt de zaak verder behandeld in Qatar. De Nederlandse ambassade zal hierbij aanwezig zijn.