Jarenlang was Verona een beetje het zwarte schaap van de alpaca-kudde in het Vlaamse Wervik. Het dier zwalkte na een amputatie tijdenlang rond op drie poten. Dankzij een prothese huppelt Verona tegenwoordig weer vrolijk in de rondte.
De alpaca mag Pet Orthopedics daarvoor dankbaar zijn. Normaal zorgt het bedrijf uit Deurne vooral voor honden die een poot verloren, maar nu heeft het dus ook voor Verona een passende oplossing weten te vinden. De prothese is de eerste ooit die speciaal voor een alpaca is gemaakt.

,,Het duurde heel lang om tot dit resultaat te komen'', vertelt Elisabeth Biront van Pet Orthopedics. ,,Een hond past zich gemakkelijk aan, maar voor Verona hebben we ongeveer een jaar nodig gehad. Het is een enorm angstig dier. We moesten stap voor stap gaan en de prothese steeds verlengen. Pas nu loopt ze echt lekker rond."

Het experiment mag dan ook met recht geslaagd genoemd worden. Het bedrijf heeft inmiddels ook uit Nederland een aanvraag voor een prothese gekregen. Het is volgens Biront niet zo gek dat er vraag naar is. ,,Alpaca's hebben een sterke aanleg tot botontstekingen dus het is niet zo uitzonderlijk dat er amputaties nodig zijn.''
Filmpje