De een neemt een aansteker mee als souvenir van vakantie, de ander een ketting of een T-shirt. En veel bezoekers van IJsland nemen de unieke verkeersborden mee om aan het thuisfront te laten zien. De borden zijn zó populair dat het land ze zwaarder gaat maken om het jatten tegen te gaan.

Volgens Viktor Arnar Ingólfsson, schrijver en medewerker van de IJslandse wegendienst, zijn de borden razend populair, omdat ze nergens anders ter wereld voorkomen. Zo worden weggebruikers alleen in IJsland gewaarschuwd voor onverharde wegen, plotselinge riviertjes en smalle bruggen.

Ingólfsson ontwierp zelf een paar van de verkeersborden als aanvulling op de verkeersborden die wereldwijd worden gebruikt. Volgens de schrijver kan de verantwoordelijke organisatie, de Vienna Road Traffic Agreement, het IJslandse landschap ,,simpelweg niet aan".

IJsland verwacht dat meer dan 1.6 miljoen toeristen dit jaar de vulkanen, fjorden en geisers zullen bezoeken. Ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van 29 procent.

Om al die toeristen te wijzen op de gevolgen van de natuur op het verkeer werden de IJslandse teksten aangevuld met afbeeldingen, schrijft The Guardian.

De verkeersborden leveren unieke souvernirs op en daarom worden ze niet alleen verzwaard, maar ook dusdanig vastgezet dat je ze met een simpel gereedschapssetje niet los kan krijgen.
Foto