De Belgische aardbevingsdienst zag woensdagavond een opvallende piek op zijn meters. De seismologen bleken het juichen van de fans te hebben geregistreerd na de 1-0 tegen Zweden.

De piek viel exact gelijk met de 1-0 van Radja Nainggolan en dat was zeker geen toeval. "De trilling is op een specifieke frequentie, 2 Hertz, en dat is echt hoe mensen tezamen superblij springen", zegt een seismoloog van het KMI tegen de Vlaamse sportzender Sporza.

En het is ook niet zo dat de fans vlak naast de meetapparatuur van de seismologen stonden te springen. Grote schermen stonden er alleen in het centrum van Brussel, niet in buurgemeente Ukkel, dat toch een kilometer of zes verderop ligt en waar het KMI is gevestigd.

Dankzij de late treffer werd BelgiŽ groepswinnaar en wist het zich verzekerd van een op papier makkelijkere tegenstander in de achtste finales.

Het is niet voor het eerst dat voetbalfans een aardbeving weten te veroorzaken. Studenten geologie van de universiteit van Leicester ontdekten eerder dit jaar per toeval dat elk doelpunt van Leicester City een mini-aardbeving tot 0,3 op de schaal van richter veroorzaakten.