In het Zuid-Italiaanse dorp Boscotrecase, dicht bij Napels, zijn 23 ambtenaren opgepakt die maandenlang stiekem thuis bleven. Door de arrestaties kampt het dorp nu met een tekort aan personeel. Enkele gemeentekantoren blijven voorlopig dicht.

Sommige ambtenaren meldden zich 's ochtends en gingen dan weer naar huis. Anderen lieten collega's voor hen inklokken, waardoor het systeem hen als aanwezig registreerden.

Bewakingscamera's legden de misstanden vast. Op de beelden is onder meer te zien hoe een ambtenaar met een kartonnen doos over zijn hoofd inklokt, zodat hij niet herkenbaar in beeld komt.

Uiteindelijk werd ongeveer de helft van het personeel aangehouden. Onder de arrestanten zijn de chef van de verkeerspolitie en het hoofd van de afdeling financieel beheer. Zij worden beschuldigd van fraude. De medewerkers zijn 6 tot 12 maanden geschorst en worden mogelijk ontslagen.

Tegenover televisiezender Sky Italia vertelde de burgemeester van Boscotrecase dat hij vier gemeentekantoren heeft moeten sluiten vanwege een gebrek aan ambtenaren. "Misschien moet ook het gemeentehuis nog wel dicht", zei hij.

Het is het zoveelste schandaal in de Italiaanse publieke sector. De Italiaanse regering treedt sinds vorig jaar streng op tegen spijbelende ambtenaren.
Filmpje