Archeologen hebben in de buurt van het Baikalmeer in SiberiŽ skeletten van een man en een vrouw gevonden die naar schatting tussen 4500 en 5000 jaar oud zijn. Omdat de skeletten hand in hand lagen vermoeden de wetenschappers dat het om een koppel gaat.

,,In het graf vonden we een mannelijk en een vrouwelijk skelet. Ze lagen op hun rug, hun hoofden naar het westen gericht, hand in hand," vertelt archeoloog Dmitry Kichigin die het onderzoek leidt. De skeletten werden aangetroffen op een begraafplaats aan het Baikalmeer die al sinds het Steentijdperk een heilige betekenis heeft.

De archeologen vermoeden dat de resten dateren uit het Bronstijdperk. Beenderstalen zijn op weg naar Canada, waar aan de hand van koolstofdatering zal bepaald worden hoe oud ze precies zijn.

Het mannelijke skelet verkeert in goede staat, maar de resten van de vrouw zijn aangevreten door knaagdieren. Naast de vrouw lag ook een gigantisch mes van jade.

Het skelet van de man had een ring van zeldzame witte jade over een van zijn oogkassen. Op zijn borstkas lagen nog meer ringen. "Het was vermoedelijk verbonden met hun ideeŽn over het hiernamaals," aldus Kichigin. Op het hoofd en rondom de voeten van het mannelijke skelet lagen ook snoeren met hertentanden. Zij maakten waarschijnlijk deel uit van de hoed en het schoeisel van de man.

"We hadden geluk om minstens ťťn skelet in uitstekende conditie te vinden, met werktuigen en versieringen - het is een droom van veel archeologen," merkt Kichigin op. "Het zou erg interessant zijn om te weten te komen waarvoor het gigantische jade mes, dat we bij de vrouw vonden, gebruikt werd. We vonden ook een metalen werktuig in een klein leren zakje tussen de knieŽn van de man," deelt hij mee.

De precieze locatie van de begraafplaats wordt voorlopig geheimgehouden om amateurarcheologen op afstand te houden. Op de site bevinden zich vermoedelijk nog meer graven, mogelijk nog ouder dan dit. "De kaap waar we de opgravingen deden, was duidelijk een heilige plaats voor mensen uit de Oudheid. Het was geen nederzetting, maar ze werd gebruikt voor religieuze rituelen en is al sinds de Oudheid een begraafplaats. We kunnen op deze archeologische site nog veel interessante ontdekkingen verwachten," aldus Kichigin, die van plan is om zijn werk er volgend jaar verder te zetten.
Foto