Saudi-Arabië heeft een oplossing gevonden voor de overlast die veroorzaakt wordt door Pokémon-gospelers. Het vangen van een Charizard of Pikachu is er namelijk verboden.

De Pokémonfiguurtjes zouden polytheďsme propageren en het aanbidden van logo's, alsook verboden afbeeldingen promoten. En dat is volgens de in Saudi-Arabië geldende sharia streng verboden.

Drie jongens die het spel speelden op een luchthaven zijn al opgepakt.

Een ander Saudisch bezwaar komt voort uit de aan spelers opgelegde uitdaging om nieuwe Pokémons te winnen. Hoewel er geen geld mee te verdienen valt, lijkt het spel volgens de geestelijke sjeik Saleh Al-Fozan te veel op gokken. Ook dat mag niet van de sharia.

De sjeik is lid van de Hoge Raad van Geleerden, het hoogste religieuze orgaan van het land. Tijdens de vorige Pokémonrage, rond de eeuwwisseling, vaardigde de raad al een officiële fatwa uit die het spelen van het spel verbood. Omdat er geen verschil zou zijn tussen het kaartspel van vijftien jaar geleden en het toegevoegde realiteitsspel van nu, heeft de sjeik het juridisch advies nu verlengd.

Pokémon is niet het enige spel dat verboden is door de religieuze top in Saudi-Arabië. In januari van dit jaar deed de grootmoefti, een van de belangrijkste leiders in de islamitische wereld, het schaken in de ban. Ondanks de lange traditie van het spel in de regio noemde hij het 'het werk van Satan'.

In zijn boodschap beriep de grootmoefti zich ook op het gokargument. "Het maakt de rijke man arm en de arme rijk. Het zorgt voor vijandschap en verspilt tijd", aldus de grootmoefti.