Als je gaat samenwonen sta je voor een lastige keus. Kopen? Huren? En wat nu als het toch spaak loopt en je uit elkaar gaat?

Daar denkt ondernemer Omar Kbiri wat op gevonden te hebben: een woonboot die bestaat uit twee delen die naadloos in elkaar passen. Als het uitgaat koppel je gewoon los en drijf je letterlijk uit elkaar.

Kbiri die 'zelf heel erg goed gaat' met zijn lief en samen met haar sinds kort een huis huurt, denkt dat de boot een oplossing kan zijn voor mensen die niet direct een huis willen kopen als ze gaan samenwonen. Ook kan het een uitkomst zijn voor mensen die scheiden.

In zijn omgeving merkte hij dat samenwonen niet bij iedereen direct goed gaat. En dan zit je dus met een huis en alle rompslomp van een hypotheek als je samen een huis hebt gekocht. Ook is het vaak lastig om in je eentje weer een nieuw huis te vinden.

Het Amsterdamse architectenbureau Studio OBA werkte het concept 'Prenuptial Housing' uit. De twee delen van de woonboot moeten worden opgetrokken uit lichtgewicht glasvezel en hout.

"Het zou mooi zijn als je binnen een maand losgekoppeld bent", zegt Kbiri. Die tijd zou bijvoorbeeld nodig zijn voor het inbouwen van een keuken in beide delen. Of de boot ooit echt gebouwd gaat worden maakt Kbiri niet heel erg veel uit. Hij vindt het 'gewoon leuk' om concepten te bedenken die een ander licht werpen op een sector.

Xander den Duijn, een van de ontwerpers van Studio OBA, denkt dat er een kans is dat de boot uiteindelijk gebouwd wordt. "In eerste instantie was het meer concept", zegt hij.

Inmiddels heeft het bedrijf Jan Snel, dat gespecialiseerd is in flexibele en tijdelijke woonmodellen, interesse getoond. Jan Snel bouwt bijvoorbeeld tijdelijke studentenwoningen met zeecontainers. De gesprekken met Jan Snel lopen nog, aldus Den Duijn.
Foto