Twee katten van het Dierentehuis 's-Hertogenbosch zijn gisteren 'levenslang' opgesloten in de PI Vught. Hun nieuwe warme nestje staat binnen de hekken van de Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Dunja (3) en Daisy (4) zijn in de zwaarst bewaakte bajes van het land veroordeeld tot het vangen van muizen.

Toch gaan ze volgens Mario Gevers, hoofd facilitaire zaken binnen de PI Vught en Jolanda van Daalen, beheerder van het Bossche dierentehuis een heel mooi leven tegemoet. ,,Zeg nou zelf, dit is toch een walhalla voor katten", aldus Gevers die wijst naar de parkachtige omgeving binnen de gevangenismuren.

,,Een 32 hectare groot gebied waar veel lekker eten te vinden is. Dat is toch beter dan een hok in een dierentehuis. We hebben vier verblijven gemaakt dus er is ruimte voor nog twee katten. We bieden de beestjes een tweede kans en zijn tegelijkertijd bezig met duurzaam ondernemen. Een natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden."

Ook Van Daalen is dik tevreden met de plaatsing van de cypers grijze Dunja en rood met witte Daisy die in het voorjaar zwanger bij het dierentehuis werden binnengebracht. ,,Ze zijn met hun kittens tijdelijk ondergebracht bij een gastgezin maar al snel bleek dat de moederpoezen moeilijk te herplaatsen zijn. Ze zijn niet goed gesocialiseerd, wild en schuw. Dan is dit toch een prachtige oplossing. Het mes snijdt nu aan twee kanten. Dunja en Daisy gaan hier muizen vangen en wij hebben in deze drukke tijd weer plek vrij om katten op te vangen die hopelijk wel herplaatsbaar zijn."

Gedetineerde en dierenvriend Jody zit gehurkt in een hoekje de katten op wachten. Hij is één van de 48 gevangenen die in de ISD zit. Een afdeling binnen de PI Vught voor veelplegers met vaak een verslavingsproblematiek. ,,Wat een mooikes", zegt hij.

,,Ik wil ze wel verzorgen. Er is hier verder toch weinig te doen. Ze krijgen hier voldoende aandacht en worden echt niet aan hun lot overgelaten. Ik heb ze zo tam. Dat is me thuis ook gelukt. Van mij krijgen ze dadelijk melk in plaats van water. Mijn eigen kat heb ik drie jaar geleden gevonden in een zak. Dat was ook een wilde maar inmiddels komt hij op schoot en waakt hij over mijn vogeltje. Ik heb hem helaas al negen maanden niet meer gezien..."

Volgens Gevers is het een mooie bijkomstigheid als de gedetineerden een band met de katten opbouwen. ,,Het zijn geen knuffelkatten, maar als dat toch gebeurt is dat leuk. We willen een leefomgeving creëren die zo normaal mogelijk is en daar horen dieren bij. De katten wennen aan de gedetineerden en andersom. Er ontstaat wederzijds vertrouwen en mogelijk een band. Én door de katten te verzorgen, leren de gedetineerden verantwoordelijkheid, maar Daisy en Dunja zijn op de eerste plaats hier om te jagen."
Filmpje