"Ik krijg de woorden die ik wil zeggen niet meer uit mijn mond", stamelt een haast hysterische Luke Aikins. De 42-jarige Amerikaanse skydiver is zojuist uit het vangnet geklommen, waar hij vanaf 7600 meter hoogte in is gevallen.

Zijn droom is uitgekomen: een sprong vanuit een vliegtuig, zonder parachute. De vrije val van twee minuten deed Luke 'Skydiver' in de Californische woestijn en was semi-live te zien op de Amerikaanse televisie. Tv-zender Fox durfde het niet aan de stunt helemaal rechtstreeks uit te zenden, voor het geval dat het mis zou gaan.

Het publiek op de grond hield zijn adem in toen het kleine stipje in de lucht steeds dichterbij kwam. Het vangnet was 30 bij 30 meter en dat is klein als je met ruim 200 kilometer per uur komt aanzetten. Zeker als je bedenkt dat sommige testpoppen van 91 kilo, het gewicht van Aikins, dwars door het vangnet vlogen.

Luke draait zich op het laatste moment om en landt op zijn rug, angstig dicht bij de rand van het net.

Gejuich en opluchting bij het publiek, familie en de skydiver zelf. Hij wordt uit het net gehesen, zijn vrouw rent op hem af en omhelst hem. "Ongelofelijk", roept Luke tegen een tv-presentatrice. "Het lijkt wel of ik zweef."

Met een grote grijns bedankt de waaghals zijn team. "Het team, iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, het is awesome".

Luke is een ervaren parachutist. Hij maakte al 18.000 sprongen, zijn eerste was toen hij twaalf jaar oud was. Ook zijn vader en daarvoor zijn grootvader waren fervente skydivers.

Toch bleef ook Luke nog nerveus voor zijn stunt. "Het is geen grap", zei hij gisteren nog. "Als ik niet nerveus zou zijn, zou ik gestoord zijn."
Filmpje