Ontspannen naar een film kijken in bioscoopformaat terwijl de chirurg je opereert aan voet of knie. Sinds woensdag wordt het getest bij de afdeling Chirurgie en Orthopedie van het AMC. Onderzoekers willen weten of het kijken naar een film of het luisteren naar je favoriete muziek tijdens een operatie met een ruggenprik of onder lokale verdoving helpt om te ontspannen of zelfs het herstelproces te bevorderen.

Een operatie is spannend voor een patiŽnt. Die spanning kan de beleving van de patiŽnt beÔnvloeden, maar kan ook van invloed zijn op hoe iemand zich voelt tijdens, en zelfs na de operatie. Spanning en pijn worden nu vooral verminderd met medicatie. Maar wat als het op een andere manier kan?

"De spanning voor een patiŽnt kan mogelijk ook met andere, aanvullende middelen, zoals een videobril of door het luisteren naar je favoriete rustgevende muziek worden gereduceerd", aldus hoogleraar Chirurgie Marlies Schijven.

In het onderzoek krijgen patiŽnten een videobril terwijl de chirurg hen opereert. Een privťbioscoop als het ware. Na de operatie wordt hun hartslag en bloeddruk meerdere keren gemeten.

Woensdag werd de eerste patiŽnt aan haar enkel geopereerd door orthopeed prof. dr. Gino Kerkhoffs terwijl zij de film De Nieuwe Wildernis bekeek. "Ik vond het echt een verrijking, het voelde als een luxe, terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film", aldus de patiŽnt.

Als de film nog niet is afgelopen omdat de operatie klaar is, kunnen patiŽnten die meedoen aan dit onderzoek met een waardebon van Pathť Thuis de film alsnog afkijken.