Hij werd in 2008 al geridderd, maar is sinds vandaag ook een brigadegeneraal: pinguïn Sir Nils Olav in de zoo in het Schotse Edinburgh kan zijn geluk niet op. Vanochtend woonden vijftig soldaten van de Noorse lijfwacht van de koning, die dit jaar meedoen aan het evenement Royal Edinburgh Military Tattoo, de ceremonie van het beestje bij.

De eretitel voor het dier komt niet onverwachts. De dierentuin in Edinburgh heeft een goede band met Noorwegen. In 1914 kreeg de dierentuin een pinguïn cadeau van het land. Die paarde in 1919 succesvol met een vrouwelijke pinguïn. Daardoor kreeg de zoo uiteindelijk een grote populatie aan pinguïns.

In 1972 werd de eerste pinguïn vernoemd naar de toenmalige koning van Noorwegen, Olav, en een commandant van het Noorse leger, Nils Egelien. De pinguïn Nils Olav werd de mascotte van het Noorse leger en kreeg in 2008 al een eretitel. De huidige Nils Olav is inmiddels al de derde pinguïn die de naam mag dragen en eretitels krijgt. De vorige twee zijn overleden of wonen niet meer in de dierentuin.

Sindsdien bezoekt het Noorse leger de pinguïn eens in de paar jaar, als ze aanwezig zijn tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo. Tijdens hun bezoekjes krijgt de pinguïn hogere rangen in het leger. Sinds 1972 is Sir Nils Olav al gestegen van mascotte, naar korporaal (1982), naar sergeant in 1987, naar sergeant-majoor en uiteindelijk naar Sir in 2008. Nu mag het beestje zich Brigadier Sir Nils Olav noemen.

"Dit is een fantastisch voorbeeld van de goede relatie tussen onze twee landen, en er is geen charmantere traditie", reageert de directeur van de Military Tattoo David Allfrey. Ook de directeur van de dierentuin is blij met de promotie van haar pinguïn. "We zijn zeer trots. De traditie laat zien hoe nauw Schotland en Noorwegen kunnen samenwerken."