In de Bakkerneslaan in Hoogeveen worden 34 gezonde bomen gekapt. Het blijkt de verkeerde soort op de verkeerde plek. De fout kost de gemeente 67.000 euro.

De verantwoordelijkheid ligt geheel bij de gemeente, erkent wethouder Jan Steenbergen (Gemeentebelangen) ruiterlijk. ,,Wij hebben de bomen indertijd besteld en geplaatst. Het is duidelijk een inschattingsfout geweest. Zonde van de bomen en jammer dat het veel gemeenschapsgeld kost.’’

De vleugelnootbomen zijn ongeveer 15 jaar geleden geplant, na de bouw van de huizen in woonpark Aardenburg. Vooral de laatste jaren klagen bewoners in de straat over overlast en schade door de bomen. De stevige wortels drukken het straatwerk op en het maaien van de groenstroken wordt steeds moeilijker.

Ook reiken de takken van de bomen soms tot aan de gevels en funderingen van de woningen. Onlangs nog, zo vertellen bewoners, is een oudere vrouw lichtgewond geraakt na een struikelpartij over ontwrichte stenen.

De gemeente Hoogeveen is inmiddels tot het inzicht gekomen dat het zo niet verder kan. Half oktober worden alle bomen gekapt en vervangen door een nieuwe soort. Er komen minder bomen terug: 26. Welke soort is nog niet bekend, daar worden de bewoners ook bij betrokken.

Wethouder Steenbergen was niet op de hoogte van de jarenlange klachten over de bomen in de Bakkerneslaan. ,,Die signalen hebben mij niet bereikt.’’ De kosten voor de gemeente, 67.000 euro, zijn volgens de wethouder inclusief de nieuwe bomen die geplant gaan worden. In andere straten van woonpark Aardenburg doen de problemen zich niet voor, zo stelt de gemeente. Daar staan bomen van een andere soort.

De vleugelnootboom kan tot 25 meter hoog worden. De naam houdt verband met de twee ‘vleugels’ waartussen de vrucht zit. De boom vormt met regelmaat worteluitlopers. In mei bloeit de boom met kleine citroengeel gekleurde bloemen. De bloemen hangen in trossen als katjes verspreid door de hele boom. Daarna zwellen de trossen op, de vruchten worden zichtbaar en krijgen vleugels rondom de noten.