De rechtbank Rotterdam behandelt woensdagmiddag een zaak tegen twee broers die er van verdacht worden geld te hebben witgewassen, onder andere door met gestolen stroom zogenoemde bitcoins te maken.

Bitcoins zijn een digitaal betaalmiddag dat wordt gegenereerd door de rekenkracht van computers. Voorzover bekend is het de eerste keer in Nederland - en Europa - dat het stelen van stroom om daarmee bitcoins te maken aan de strafrechter wordt voorgelegd.

De bitcoin machines werden ontdekt in een hennepkwekerij in de Kobelaan in Rotterdam in 2014. De eigenaar van dat pand, een van de twee broers, wordt ook vervolgd voor het kweken van de hennep en de diefstal van stroom. De al door de broers gedolven bitcoins waren destijds bijna 200.000 euro waard.

Het maken van de bitcoins, die “gedolven”, “gemined” worden als een computer veel rekenkracht gebruikt, is tegenwoordig nagenoeg niet meer mogelijk als particulier. In 2013 waren de betrokken miningmachines gekocht voor zo'n 14.000 euro. Het OM heeft al aangekondigd het wederrechtelijk genoten voordeel van de broers te willen ontnemen.