Een liftende Fransman op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland is door het lint gegaan nadat hij vier dagen op een rij niet door voorbijgangers was meegenomen. Hij vernielde twee verkeersborden en schold toeristen en inwoners uit.

De 27-jarige Cedric Rault-Verpre bekende vandaag schuldig te zijn aan de vernieling. Wel zet hij zijn vraagtekens bij de 3000 Nieuw-Zeelandse dollar die de beheerder van de borden eist, schrijft de New Zealand Herald.

Bij het verlaten van de rechtbank in Greymouth, zo'n 40 kilometer van de plek waar hij was gestrand, zei Rault-Verpre dat Nieuw-Zeeland beter Nazi-Zeeland zou kunnen heten. Niemand bood hem ook maar een slok water aan toen hij stond te liften, mokte hij al eerder. Een medewerker van de plaatselijke VVV had hem wel zien staan. Omdat hij zijn duim niet omhoog stak, vroeg ze zich af of hij überhaupt bekend was met het concept liften.

Rault-Verpre wordt vrijdag bij de rechter in Christchurch verwacht om zijn acties verder toe te lichten. Zijn paspoort is ingenomen. Ondanks zijn onfortuinlijke laatste poging wil de Fransman liftend de afstand van ruim 200 kilometer tussen Greymouth en Christchurch overbruggen.

Het gedrag van Rault-Verpre staat in schril contrast met de positieve recensies op zijn profiel op de socialmediasite couchsurfing.com. Ook de Nieuw-Zeelanders bij wie hij verbleef, zijn over de lifter te spreken. "Ik denk dat er geen woorden zijn om Cedric te omschrijven", zegt een van deze onderdakgevers. "Iedereen die door 70 landen heeft gelift en nog steeds doorgaat, is uniek."

Liften is niet verboden in Nieuw-Zeeland, maar wordt om veiligheidsredenen afgeraden. "Als je toch wil liften, doe dat dan niet alleen", adviseert een woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse politie.