Zogenoemde activity trackers werken averechts voor wie wil afvallen. Voor het eerst is het effect van deze immens populaire gadgets wetenschappelijk onderzocht en de conclusie is niet mals.

Deze geavanceerde stappentellers, die je om je pols draagt als een horloge, meten 24 uur per dag al je beweging en activiteit. Ze worden vaak aangeraden aan wie wil afvallen: er zou een stimulerende werking vanuit gaan. Want: als je ziet dat je gisteren alles bij elkaar 4,34 kilometer hebt gewandeld, ben je geneigd dat record vandaag te breken en net dat stapje extra te zetten, is de gedachte.

Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Niet alleen helpen activity trackers je niet bij het afvallen, je bent zelfs beter af zonder. Wie er gebruik van maakt, valt minder af, stellen onderzoekers in het medische vakblad Amerikaanse Journal of American Medical Association.

471 proefpersonen tussen de 25 en 40 jaar oud werden twee jaar lang gevolgd in hun strijd tegen overgewicht. Ze werden op exact dezelfde manier begeleid, het enige verschil is dat de helft van hen een activity tracker kreeg, de andere helft niet.

In beide groepen was het gemiddelde gewicht rond de 95 kilo. De helft die daarbij geen 'wearables' gebruikte, verloor 5,9 kilo, de proefpersonen met hun activity trackers bleven steken op een afname van 3,5 kilo. Het verschil van 2,4 kilo is significant, stellen de onderzoekers, wat betekent dat het geen toeval is.

Het is voor het eerst dat het effect van de hulpmiddelen op deze schaal is onderzocht. Kleinere studies pakten tot nu toe wel vaak uit in het voordeel van activity trackers.

Een verklaring voor hun afwijkende uitkomsten hebben de onderzoekers zelf ook niet. Ze speculeren onder meer dat het uploaden en doorlopend vergelijken van je resultaten met anderen wel eens een boosdoener zou kunnen zijn.