Op het internet vind je heel wat over het gekste land ter wereld: Noord-Korea. Maar, hoe ziet het internet van de Noord-Koreanen zelf eruit? We kwamen het onlangs te weten.

Wie in het dictatoriale en totaal geïsoleerde land op het web surft, kan … 28 websites bezoeken. Allemaal - of wat had je gedacht? - gecontroleerd door het regime van Kim Jung-un.

De lijst van alle Noord-Koreaanse websites kwam vorige dinsdag per ongeluk online. Het geeft ons een bijzondere inkijk in het internet van dit afgezonderde land. Noord-Korea is trouwens pas sinds 2010 “online”, en de lijst van toegankelijke websites moest top secret blijven.

De websites hebben elk een unieke functie. Er een webstek voor vliegtickets, (airkoryo.com.kp), eentje met recepten (cooks.org.kp), een Noord-Koreaanse versie van Facebook (friend.com.kp) en een Koraanse nieuwssite (kass.org.kp).

Het is geen verrassing dat Noord-Korea maar over zo weinig webpagina’s beschikt. Van de 24 miljoen Noord-Koreanen heeft zo goed zals niemand toegang tot internet. De enkelingen die wel online kunnen, krijgen enkel voorgekauwde en door de overheid goedgekeurde content voorgeschoteld.