141 hartpatiŽnten van het Erasmus MC in Rotterdam hebben zonder het te weten meegedaan aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Ze werden geopereerd met een nieuwe methode waar niemand nog van wist hoe veilig die was.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat de patiŽnten werden geopereerd met een nieuwe cryoballon - een katheter met een bevroren ballon aan het eind, maar daarover niet werden geÔnformeerd. Ze waren dus als het ware 'proefkonijn' zonder dat ze dat wisten. Dat is volgens deskundigen in strijd met de wet.

In de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek staat dat een medisch-ethische commissie een onderzoek met patiŽnten moet goedkeuren en dat de proefpersonen een formulier moeten tekenen waarin staat dat ze weten aan wat voor studie ze meedoen en dat ze daarmee akkoord zijn. Dat is hier niet gebeurd, schrijft NRC.

De ballon kwam in juli 2005 op de markt. Een maand later werden alle patiŽnten in het Erasmus MC met een bepaalde vorm van een hartritmestoornis alleen nog maar met de ballon geopereerd. De studie liep tot augustus 2007. Twee Zeeuwse patiŽnten zeggen dat ze nog steeds last hebben van complicaties na de operatie. Ze spannen een rechtszaak aan.