Een robot die op je kinderen past en ze zelfs opvoedt, als je er zelf niet bent? Dat klinkt als niet één, maar heel veel bruggen te ver. Toch is hij in China al in productie genomen.

Het Chinese bedrijf AvatarMind presenteerde de 'iPal' deze week in het Amerikaanse San Jose, op 's werelds belangrijkste roboticabeurs. De robot is perfect om kinderen tussen de drie en acht jaar oud enkele uren op te vangen, bijvoorbeeld als de school al uit is, maar de ouders nog op hun werk zijn, vindt oprichter Jiping Wang.

De iPal is uitgerust met een zelflerende processor, zou zelfs emoties kunnen herkennen en maakt doorlopend foto's en video's, zodat de ouders op afstand de boel een beetje in de gaten kunnen houden. En ook handig: de iPal heeft er geen moeite mee 23 keer hetzelfde verhaaltje voor te lezen.

Wang zegt dat zijn robot al uitgebreid is getest in China, en dat veruit de meeste kinderen er gek mee zijn. Nog dit jaar moet de iPal in China te koop zijn en niet veel later ook in de VS.

Er wordt geschokt gereageerd. "Kinderen laten opvoeden door robots zal leiden tot serieuze psychologische problemen bij de kinderen", zegt de Britse emeritus hoogleraar Noel Sharkey tegen de Britse krant the Guardian. "Dit is gewoon vreselijk."