De Rotterdamse gemeenteraad wil nog niet akkoord gaan met een drijvende boerderij in de Merwedehaven. Eerst moet worden onderzocht of koeien zeeziek worden als ze op een drijvend ponton staan.

Het plan was om in november te beginnen met de bouw van de drijvende boerderij voor oplevering in juli 2017. Op een ponton zouden dan maximaal 40 melkkoeien en 6000 kippen worden gehuisvest.

De floating farm bestaat uit een drijvende ligstal die met een loopbrug verbonden is met een weiland. Onder de ligstal bevindt zich de ‘fabriek’ waar de melk wordt verwerkt tot yoghurt, kaas en boter.

Het idee voor een boerderij in de stad is ontstaan vanuit de gedachte dat er minder agrarisch land beschikbaar is door verstedelijking, terwijl wereldwijd de behoefte aan voedsel toeneemt. Ook zou door de opzet de werkwijze efficiënter zijn. Bij het initiatief moet ook een lab komen waarin wetenschappers nieuwe manieren om voedsel te produceren onderzoeken.

Maar Partij voor de Dieren-raadslid Ruud van der Velden zwengelde gisteravond de discussie over het dierenwelzijn aan, schrijft de regionale omroep Rijnmond. De politicus is bang dat het vee last heeft van de deining en daardoor zeeziek wordt.

Onderzoek moet uitwijzen of de koeien inderdaad ziek kunnen worden als ze op een ponton staan.
Ontwerptekening