Mijnwerkers in Myanmar hebben een grote vondst gedaan. Letterlijk en figuurlijk zelfs, want de gigantische steen van jade weegt 175 ton en is ongeveer 150 miljoen euro waard.

De doorzichtige groene steen werd gevonden in een mijn waar jade wordt gewonnen in de staat Kachin, in het noorden van het land aan de grens met China. Mijnwerkers waren bezig met het uitgraven van zeldzame edelstenen in een afgelegen mijn toen ze op de gigant stuitten.

Met een hoogte van 4,3 meter en een lengte van bijna zes meter is alleen een beeld in het Jade Boeddha Paleis in China groter dan deze steen, schrijft de Engelse krant The Telegraph. De steen zal ook naar China geëxporteerd worden, het land is de grootste afnemer van jade.

In China wordt jade gebruikt om sieraden en beeldhouwwerken van te maken. Het mineraal staat er bekend als 'de hemelse steen'. Myanmar is goed voor ongeveer de gehele productie van de edelsteen, volgens de BBC. Jade is erg belangrijk voor het land, ongeveer de helft van alle inkomsten komt uit de jade-industrie.
Foto