Een tweet van de Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft een grote koersdaling veroorzaakt van de producent van een leukemie-medicijn.

Een enkele tweet van de voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders bevestigt de enorme impact die Twitter kan hebben. In zijn tweet uit Sanders zijn verontwaardiging over de hebzucht van farmaceutische bedrijven en met name het bedrijf Ariad, dat de prijs van een leukemie-medicijn tot bijna 200.000 dollar per jaar had opgeschroefd.

De aandelenkoers van Ariad kelderde na de tweet met 15 procent. Dat kost de investeerders omgerekend zo'n 350 miljoen euro.

Dat de tweet zo'n invloed had, komt uiteraard omdat Sanders 2,65 miljoen volgers op Twitter heeft. Overigens heeft niet Sanders maar één van zijn stafmedewerkers de tweet waarschijnlijk geschreven, want de tweet was niet met zijn gebruikelijk handtekening '-B' ondertekend.

Volgens Bloomberg heeft Ariad de prijs van Iclusig, een medicijn voor de behandeling van een zeldzame vorm van leukemie, het afgelopen jaar al vier keer verhoogd. Per maand kosten de pillen 14.500 euro. Dat is 180.000 euro op jaarbasis. De omzet van het medicijn was in het tweede kwartaal van dit jaar verdubbeld naar bijna 60 miljoen euro. Nu zijn ze bijna een zesvoud minder waard geworden.

De farmaceutische industrie ligt vaker onder vuur vanwege exorbitante prijsverhogingen. Zo verhoogde Martin Shkreli van farmaceut Turing Pharmaceuticals de prijs van het medicijn Daraprim van 13,73 dollar per tablet naar 750 dollar. De pil was opeens vijftig keer zo duur.