Hoe het kan weet niemand, maar de Nederlandse bitcoin-variant gulden is in korte tijd enorm veel meer waard geworden. Sinds begin oktober is n gulden-coin bijna tien keer meer waard geworden. Wessel was er op tijd bij en zag hoe zijn 3000 euro 25.000 euro werd.

"Ik heb een risico genomen en dat heeft goed uitgepakt. Midden september heb ik 400.000 guldens ingeslagen voor 3000 euro en eergisteren heb ik die 3000 euro weer laten uitkeren. Nu staat er tussen de 24- en 26.000 euro aan guldens op mijn account. Maar doordat de waarde van een gulden-coin steeds een paar cent verschilt, schommelt het soms duizenden euro's."

Tim, een Nederlander met n van grotere gulden-portemonnees, stapte in juni met 15.000 euro in en zit nu op "rond de 400.000 en 500.000 euro". "Maar toen ik vanochtend wakker werd, had ik 100.000 euro minder dan gisteren. Dus zo extreem fluctueert het."

"Vooral doordat veel mensen elkaar vertellen over de gulden, neemt die zo in waarde toe. Veel meer mensen kopen ze, dus wordt de vraag groter en de prijs automatisch hoger. Een andere verklaring heb ik er echt niet voor", zegt Tim.

Om die reden, de grote verschillen in waarde, waarschuwt computerwetenschapper Jaap Henk Hoepman voor investeren in bitcoins of altcoins. "Er kleeft een soort gratis geld-imago aan. Maar gratis geld bestaat niet. Een betaalmiddel zou niet zo in waarde moeten fluctueren."

Je wil niet dat n euro vandaag een pak melk oplevert, je er morgen een auto mee kunt kopen en de dag erna niet eens een klontje suiker. Doordat bitcoins of altcoins geen vaste waarde hebben, zijn ze zeer ongeschikt als betaalmiddel. Daarom is het een gok om in te stappen. Want als mensen winst maken, maken er op den duur ook mensen verlies."