Een jonge Canadese vrouw heeft uit protest tegen de vrouwonvriendelijke uitspraken van Donald Trump impressionistische portretten van de presidentskandidaat geschilderd met: haar vagina. Volgens Davison, de artiestennaam van de kunstenares, zijn haar 'pussyprotest'-creaties niet alleen een vorm van beeldend verzet. Ze hoopt haar werk ook nog te verkopen. De helft van de opbrengst gaat dan naar onderzoek van baarmoederhalskanker.

Davison reageert met haar werk vooral op uitspraken die Trump deed in de video uit 2005 die vorige week uitkwam. Daarin leek de Republikeinse presidentskandidaat op te scheppen dat als je beroemd bent, je vrouwen kan aanranden. 'Je kan ze bij de poes grijpen, je kan alles doen', zei Trump. De kunstenares zegt tegen The Huffington Post 'erg geschrokken' te zijn van de uitspraken van Trump. ,,Als hij president wordt hebben we met z'n allen een wereldwijd probleem. Zijn uitspraken over vrouwelijke geslachtorganen beloven niet veel goeds. Ze zijn ronduit beledigend. Tijd dus voor actie.''

Ze wil met haar opmerkelijke schilderijtjes de negatieve uitspraken van Trump ombuigen tot iets goeds. De reacties op haar werk zijn lovend en de eerste biedingen zijn al binnen. Zo bood een anonieme Amerikaan al 20 dollar voor een van haar wat onduidelijke werkjes. Dat bedrag loopt waarschijnlijk nog verder op, omdat de internetveiling nog tot eind oktober duurt.

Volgens Davison, die in een keurige YouTube-video laat zien hoe ze onder een lang t-shirt te werk gaat, gebruikt ze voor haar schilderijtje 'veilige verf' op waterbasis. Ze experimenteerde vooraf met het formaat papier dat ze zou gaan gebruiken. ,,Uiteindelijk werd het maar een betrekkelijk klein vel. Meer dan dat kreeg ik niet tussen mijn benen.''

Overigens is Davison zeker niet de eerste mens die geslachtsdelen gebruikt als kwast of penseel. De excentrieke Australische kunstenaar Tim Patch (66), die al jaren werkt onder de artiestennaam Pricasso, schildert al jaren goedgelijkende portretten met zijn penis. Hij was onlangs nog in Nederland om op een eroticabeurs Fajah Lourens te vereeuwigen.
Foto