In Delft is een meisje vrijdagochtend met haar vingertje vast komen te zitten in een bankje van een bushalte. Omdat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt bij een bepaald type bank, wordt gekeken of er maatregelen moeten worden genomen.

De vinger van het meisje bleef vastzitten in een gaatje van het bankje. Haar oma schakelde de hulpdiensten in. Het had nog heel wat voeten in aarde om het meisje uit haar benarde positie te bevrijden.

Omdat het de brandweer niet meteen lukte om haar los te krijgen, moest een speciaal hulpverleningsvoertuig een ijzerzaag komen brengen. Daarmee werd geprobeerd om een stuk van de bank rond de vinger van het meisje los te zagen.

Dat bleek niet goed te werken, dus werd er een slijptol gebruikt. Bij het slijpen kwam veel warmte vrij en daarom moest de hand van het meisje koel worden gehouden met bluswater. Na ongeveer een uur was er een stuk uit het bankje gezaagd.

Met dat stuk om haar vinger is het meisje naar een ziekenhuis gebracht. Daar moest de brandweer de rest van het bankje verwijderen. Hoe het nu met haar gaat, is niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat een kind met een vinger in een gaatje van een bankje vast bleef zitten. In augustus gebeurde hetzelfde in een abri in Den Haag. Vorig jaar juni bleef de vinger van een jongetje steken in een zelfde soort bankje op een schoolplein in Zeist.

"Dit is een leermoment", zegt Peter Dubbeling, beleidsmedewerker van Metropoolregio Rotterdam Den Haag, die in opdracht van de gemeente contracten afsluit met abrileveranciers. "Is het verwijtbaar, had dit voorkomen kunnen worden?"

Volgens hem zal er binnen het bedrijf worden gekeken of dit tweede voorval in een bushokje aanleiding is om maatregelen te nemen en of het reden genoeg is om contact op te nemen met de abrileverancier.

"Het is heel vervelend dat een kind met haar vinger vast is komen zitten, maar dat alle gaatjes nu meteen worden dichtgeplakt zie ik niet gebeuren", zegt Dubbeling. "We moeten eerst kijken hoe ernstig het is, want er komen ook kinderen met hun hoofd tussen spijlen en die kunnen ook niet allemaal weggehaald worden."

Dubbeling benadrukt dat hij de incidenten niet wil bagatelliseren, dus dat er zeker naar wordt gekeken. Maar hij wil het ook niet meteen groter maken dan het is. "Het is net zoals met de kunstgraskorrels. Ze vinden iets en dan wordt het opeens een nationaal probleem."
Foto