Emma Post (30) uit Utrecht is ongeneeslijk ziek. Ze heeft nog een paar maanden te leven, maar kan haar eigen begrafenis niet betalen. Verzekeraars willen haar niet helpen. Haar vrienden springen nu in de bres met een crowdfunding website.

De 30-jarige Emma lijdt sinds juli 2015 aan leverkanker. Er is bij haar een tumor weggehaald die zo groot was als een vuist, maar dat mocht niet baten. "In augustus heb ik gehoord dat ik ben uitbehandeld en dat ik nog maar een paar maanden te leven heb."

Op dat moment stond niet alleen haar leven even stil, maar moest zij zich ook bekommeren over praktische zaken als haar begrafenis. "Ik wil graag een uitvaart in de kerk, een mooi graf en een mooie eredienst." Al snel kwam ze erachter dat een begrafenis heel veel geld kost: en dat geld heeft ze niet. Door haar ziekte is ze nog niet afgestudeerd en spaargeld heeft ze niet.

Toen ze een uitvaartverzekering wilde afsluiten, gaven de verzekeraars niet thuis. Emma worstelt namelijk al sinds haar twintigste jaar met gezondheidsproblemen en dat vonden verzekeraars te risicovol. Voor de financiering van haar uitvaart kan ze ook niet terugvallen op haar ouders.

De enige overgebleven optie is dan een begrafenis die is geregeld door de gemeente. "Maar dan ga je er zelf niet meer over", zegt Emma. Zo'n begrafenis is heel sober en vaak mogen vrienden en familie zelfs geen afscheid nemen.

Een paar goede vrienden van Emma hebben daarom een stichting in het leven geroepen en zijn een crowdfundingactie begonnen. Ze hopen geld op te halen om Emma toch de begrafenis te geven die ze verdient. Het doel? 6000 euro. "Ik kan haar niet beter maken, ik kan de pijn niet voor haar dragen, maar dit is nog wel iets wat we voor Emma kunnen doen", zegt één van de vrienden van Emma.

Gelukkig gaat het goed met de crowdfunding actie: er is nog maar 1250 euro nodig om Emma een waardig afscheid te kunnen geven. "Ik ben zo dankbaar, het is echt zo mooi", zegt Emma geëmotioneerd over de hulp van haar vrienden. "Je wilt hier niet over nadenken. Je wil nadenken over bezinning en tijd besteden aan de mensen om je heen."

Maar ook als het geldbedrag binnen is, wil Emma door blijven vechten. "Ik hoop niet alleen iets voor mijzelf op te halen, maar ook voor andere mensen in dezelfde situatie."

Te veel terminaal zieke mensen maken hetzelfde mee, en dat mag niet gebeuren, vindt Emma. "Je wil eigenlijk gewoon genieten van je laatste momenten. Zonder geldzorgen."
Foto