Een relatie moet je koesteren, vindt de Vlaamse minister Jo Vanderuzen. Elke donderdag moeten de Vlamingen daarom een date-dag inplannen en seks hebben.

Het klinkt een beetje bizar, maar de minister van Welzijn is bloedserieus: "Het doel van deze campagne is om koppels met een positieve boodschap een duwtje in de rug te geven."

Volgens Belgisch onderzoek zou de Vlaamse overheid namelijk meer moeten doen om relaties te ondersteunen. Zo zou het bespreken van relatieproblemen een taboe zijn bij onze zuiderburen. "Het is belangrijk dat mensen beseffen dat ze tijd moeten vrijmaken voor elkaar en dat ze met hun vrienden en familie of, waar nodig, met professionals durven spreken over eventuele relatieproblemen", zegt de minister.

Ondertussen wordt er kostelijk op de speciale seksdag gereageerd. Zo vragen Belgen zich af of het een 'flauwe grap' betreft. Anderen maken er juist grappen over.

Toch kan de speciale dag ook op steun rekenen, zelfs in Nederland. Zo laat SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij aan het AD weten: "Ik steun het van harte om het versterken en onderhouden van relaties als een belangrijk maatschappelijk thema te zien." Volgens de SGP'er mag er in Nederland ook meer aandacht komen voor relaties.