Verklede mensen, opzwepende muziek en haast een carnavalesk karakter. Wie de openingsscène uit de Bondfilm Spectre heeft gezien, weet niet beter dan dat er in Mexico-Stad een parade wordt gehouden tijdens de Dag van de Doden.

Toch was een parade geen onderdeel van de jaarlijkse traditie. Maar het stadsbestuur vond het idee uit de film zo goed, dat er zaterdag voor het eerst toch een parade is gehouden. Compleet met wagens, een groot skelet, marionetten en meer dan duizend acteurs.

De 'Día de Muertos'-parade was meteen een succes. Tienduizenden mensen kwamen naar de processie kijken. "Doordat de film door miljoenen mensen werd bekeken, zijn er bepaalde verwachtingen gewekt", zegt de directeur van het Mexicaanse toerismebureau. "We wisten dat de film een wens zou scheppen bij een deel van de mensen hier, maar ook bij toeristen, om met ons het feest te vieren tijdens een grote parade."

De Dag van de Doden is een Mexicaanse feestdag. De term komt uit het Spaans, Día de Muertos en de traditie vindt ieder jaar plaats met Allerheiligen en Allerzielen, op 1 en 2 november. De feestelijke parade werd het weekend ervoor gehouden.

De stad gaf gehoor aan de wens van Bondkijkers en lanceerde zelfs een grote campagne om toeristen naar Mexico te krijgen voor de Dag van de Doden.

De inwoners van Mexico-Stad waren ook tevreden met de uitwerking van de parade. "Het is moeilijk om een traditie in stand te houden, zonder wijzigingen aan te brengen", zegt een deelnemer aan de optocht. "Op deze manier kunnen mensen meedoen, jong en oud."

En zo is Mexico, naast de zogenoemde zombie walks, Halloween-heksen, monsters en spoken een traditie rijker.
Foto