Een dode vos op de weg: in een groot deel van de wereld zou niemand ervan opkijken. Maar het is voorpaginanieuws in AustraliŽ nu er eentje is gevonden in TasmaniŽ.

Want officieel is TasmaniŽ, het eiland dat op de wereldkaart onder aan AustraliŽ bungelt, een 'vossenvrij' gebied. Zou het roofdier er in het wild voorkomen, dan is dat slecht nieuws voor de unieke, kwetsbare natuur op het eiland. Sterker nog, er dreigt een 'ecologische ramp', schrijft de krant The Australian.

De vos werd gisteren gevonden aan de rand van een autoweg aan de noordkant van het eiland, dat bijna twee keer zo groot is als Nederland. Het dier heeft zware verwondingen, mogelijk veroorzaakt doordat het geschept is door een auto.

Maar in TasmaniŽ, dat door een 240 kilometer brede zeestraat wordt gescheiden van AustraliŽ, houden ze ook rekening met een hoax. Zou het kunnen zijn dat iemand een dode vos van het Australische vasteland heeft meegenomen en langs de weg heeft neergelegd?

Dat moet onderzoek uitwijzen, zegt Lloyd Klumpp, hoofd natuurbeheer van de Australische deelstaat. "Totdat het rapport af is, kunnen we niets zinnigs zeggen over de herkomst van dit dode dier."

In TasmaniŽ komen op het land bijna geen roofdieren voor. Een uitzondering is de steeds zeldzamer wordende Tasmaanse duivel. Voor dat dier zou het een ramp zijn als zich op het eiland een grote vossenpopulatie vestigt.

De Tasmaanse duivel, alleen nog te vinden in TasmaniŽ, heeft sinds de jaren 90 te maken met een bijzondere vorm van kanker. Door een tumor op de neus kunnen de dieren na verloop van tijd niet meer jagen of eten.

Uiteindelijk veroorzaakt de ziekte de dood van 80 procent van de beesten. En de Tasmaanse duivel zou kunnen uitsterven als hij met de vos moet concurreren om prooidieren.