Een lugubere ontdekking voor de douane van Schiphol: op 3 september werden honderden reptielen ontdekt in een tas van een 44-jarige Spanjaard. Een deel van de dieren zat verpakt in luiers. De man is vandaag veroordeeld voor een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

Een deel van de reptielen wordt met uitsterven bedreigd. De man smokkelde 263 dieren, waarvan er zeven dankzij de erbarmelijke omstandigheden al overleden waren. ,,De schildpadden waren individueel verpakt in babyluiers waarbij ze niet genoeg bewegingsruimte hadden'', zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. ,,Een grote zwarte leguaan zat in een stoffen tas waarbij de kop van het dier klem zat in een gat in de tas. In een zak met 26 dieren zaten veertien zwarte en helmleguanen verstopt.''

Waarschijnlijk werden de reptielen uit de natuur gehaald, om vervolgens te verkopen. ,,Met de verkoop van deze dieren kan veel, heel veel geld worden verdiend'', aldus de officier van justitie. De gevangenisstraf noemde zij 'passend'.

Overigens reisde de man niet alleen. Hij was met nog twee Spanjaarden op weg van Mexico naar Spanje. De 44-jarige man is de hoofdverdachte en nam waarschijnlijk het initiatief voor de smokkel. De twee andere verdachten hielpen hem door hun koffers vol te stoppen met de dieren. Zij moeten in februari 2017 in de rechtbank verschijnen.
Foto