Mahendra Ahirwar (13), het Indiase jongetje wiens hoofd door een zeldzame aandoening aan zijn nekspieren vele jaren ondersteboven hing, is plotseling overleden. De jongen onderging acht maanden geleden nog een succesvolle, maar ingrijpende operatie om zijn hoofd rechtop te houden.
Volgens zijn moeder Sumitra overleed Mahendra kort nadat hij zijn lunch had gegeten en op de bank was gaan liggen om tv te kijken. ,,Ik zapte naar zijn favoriete tekenfilm en hoorde hem twee keer hoesten. Hij vroeg me om over zijn borst te wrijven en probeerde een derde keer te hoesten voordat hij overleed."

Sumitra: ,,Ik huilde en riep zijn naam keer op keer. Een van de buren belde de doktor, die er binnen een kwartier was. Maar hij kon niets meer doen. Ik viel op de grond en hield Mahendra stevig vast. Ik wilde hem niet loslaten. We hadden nog zoveel dromen. Hij zou groot worden en we zouden hem helpen een supermarkt te openen. Maar die dromen zijn nu allemaal aan diggelen geslagen."

Ruggengraatspecialist Rajagopalan Krishnan die de operatie had uitgevoerd, zei tegen Daily Mail dat hij zeer geschokt was door het plotselinge overlijden van Mahendra. ,,Hij was een van de meest moedige kinderen die ik ooit heb behandeld. De glimlach op zijn gezicht na de succesvolle operatie heeft mij gesterkt in mijn besluit om kinderen met soortgelijke aandoeningen te helpen. Maar ik denk dat de spierziekte en zijn zwakke borstspieren hem uiteindelijk te veel zijn geworden."

De arts denkt echter niet dat Mahendra is overleden als gevolg van de operatie. ,,Ik kan alleen maar speculeren over de precieze aanleiding, maar als dat het geval was, dan was hij op de operatietafel overleden. Ik kan in ieder geval nog steeds niet geloven dat hij is overleden en ik zal hem heel erg missen."

Moeder Sumitra is de dokter alleen maar dankbaar. ,,Dokter Krishnan had mijn zoon een nieuw leven gegeven, een nieuw zicht op de wereld. Het is alleen jammer dat hij er maar een korte tijd van heeft kunnen genieten. Ik wou dat hij langer had geleefd zodat hij meer kon zien. Maar ik hoop dat hij nu geen pijn meer heeft, waar hij ook is."

Mahendra leed aan congenitale myopathie, een zeldzame spieraandoening. Zijn nekspieren raakten er zodanig door verzwakt dat zijn hoofd omgekeerd hing. Wandelen of rechtop staan kon hij niet. Zijn ouders zochten jarenlang tevergeefs hulp, tot een vrouw uit Liverpool zijn verhaal las en een geldinzamelingsactie begon. Met de ruim 13.000 euro die de vrouw ophaalde kon Krishnan aan de slag. De dokter had het toen nog over een voorspoedig herstel en voorspelde dat Mahendra stokoud kon worden met zijn nieuwe nek.
Foto