Hillary Clinton heeft zo’n 200.000 stemmen meer gehaald dan Donald Trump. Maar zoals bekend win je daar in Amerika de verkiezingen niet mee. Trump had een stuk meer kiesmannen en dus is hij nu de nieuwe president. Tenzij…

Tenzij die kiesmannen besluiten Trump niet te steunen. Ze moeten namelijk op 19 december in het Electoral College officieel de nieuwe president kiezen. Normaal gesproken stemmen ze natuurlijk op hun president, maar dat zijn ze niet verplicht. En Trump is niet alleen in de rest van de wereld, maar ook binnen zijn eigen partij weinig populair.

Een kiesman die niet op zijn eigen partij stemt wordt een ‘faithless elector’ genoemd. Ze zijn erg zeldzaam. In 99 procent van de gevallen stemt de kiesman gewoon op zijn kandidaat. Maar het systeem van de kiesmannen is wel precies bedoeld voor een situatie als deze.

Ooit vreesden de ‘Founding Fathers’, die de grondwet van de VS opstelden, de directe democratie. Met de kiesmannen wilden ze garanderen dat ‘de positie van president nooit in de handen zou vallen van een man die niet voldoende gekwalificeerd is ervoor’.

Wijze mannen met een vooruitziende blik, die ‘Founding Fathers’.