Het klinkt als een grap of om een schreeuw om aandacht: de Partij voor de Niet-Stemmers. Iedereen die niet stemt en geen vertrouwen heeft in de politiek kan op de nieuwe partij stemmen. Initiatiefnemer Peter Plasman neemt het bloedserieus.

De bekende advocaat heeft het idee voor de partij al 35 jaar in zijn hoofd, maar nu is de oprichting een feit. 'Omdat hij zich grote zorgen maakt over de politiek.' We stelden hem een paar vragen.

Een partij voor de niet-stemmer. Is dit een grap?
Peter Plasman: "Nee. Dit is een echte partij, we willen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. We hebben ons al gemeld bij de Kiesraad, er is al betaald en we zijn bezig met de kandidatenlijst. Wij maken ons grote zorgen om de politiek. Een kwart van de kiesgerechtigden stemt niet omdat ze zich niet thuis voelen bij een politieke partij of politici helemaal niet vertrouwen. Deze mensen, die niet stemmen, gaan wij vertegenwoordigen en zichtbaar maken."

Maar als mensen op de partij stemmen wat kunt u dan voor ze doen?
"Alle Kamerzetels zijn bezet, terwijl 25 procent van de kiezers helemaal niet heeft gestemd. Dat kan omdat de politieke partijen doen alsof niet-stemmers niet bestaan, waardoor zij alle 150 Kamerzetels onder elkaar kunnen verdelen. De thuisblijver stemt dus eigenlijk op alle partijen. Door op ons te stemmen, gebeurt er echt iets met de wens van de niet-stemmer."

Wat is jullie verkiezingsprogramma?
"Wij gaan precies doen wat de kiezers die op ons stemmen willen. We gaan niet stemmen in het parlement en we sluiten geen akkoorden. Daarmee voldoen we aan de wens van de nee-stemmer. We houden ons aan ons woord."

Is dit tijdens een borrelavondje met vrienden bedacht?
"Nee, zeker niet. Ik loop al 35 jaar met dit idee rond. Ik heb ook een keer meegedaan met de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam met een soortgelijk idee. Er is animo voor. Al heb ik het toen niet goed aangepakt omdat ik maar drie posters had opgehangen."

Hoe gaat u voorkomen dat het dit keer geen flop wordt? Veel meer posters afdrukken?
"Nee geen posters. We gaan bekendheid creŽren via sociale media. En ik ga ons verhaal verkopen op tv en andere media."

Wie zijn 'wij'?
"Dat kan ik nog niet zeggen. In januari maken we onze kandidatenlijst bekend."

Maakt u gebruik van uw bekendheid als bekend advocaat?
"Nee. Dit is een andere levensmissie".

Denkt u dat u in de Kamer kan komen?
"We denken dat we 37 zetels kunnen halen."

Dat kunt u niet menen?
"Jawel. Als onze hele achterban op ons stemt, dus alle niet-stemmers, dan is dat goed voor 37 zetels."

Maar u gaat in het parlement zitten, zonder iets te doen, wat is dan het doel?
"Dat is juist wat de mensen willen die op ons stemmen: wij zullen nooit een concessie doen, wij zullen geen akkoorden sluiten en wij gaan nooit stemmen in het parlement. Wij houden ons aan de belofte die niet-stemmers willen."

Waarom wil je de politiek in, terwijl je de politiek zo vreselijk vindt?
"Omdat ik vind dat het tijd wordt dat een partij gaat uitvoeren wat de stemmer wil. Op basis van vertrouwen en zonder wervende teksten kun je in de Kamer komen. Dat wil ik bewijzen."

Wat heeft u vroeger zelf gestemd?
"Dat zeg ik niet."