In Duitsland bel je 112 voor de ambulance of brandweer, en 110 voor de politie. Das Nummer gegen kummer, heet dat laatste in Duitsland ook wel, en sommige Berlijners nemen dat wel erg serieus. Net als dat de politie je beste vriend is, trouwens.
Het is voor de politie in de Duitse hoofdstad namelijk een serieus probleem: burgers die hen ten onrechte bellen. Bij ongeveer twintig procent van alle telefoontjes naar het noodnummer is geen sprake van een noodgeval, en met jaarlijks 1,3 miljoen telefoontjes tikt dat aan. Volgens de Berlijnse politie gaat het om 820 foute telefoontjes per dag. En dat zorgt ervoor dat échte noodgevallen moeilijk door de lijn heen komen.
En dus is de Berlijnse politie een campagne begonnen. Want het zijn niet alleen grapjassen of pestkoppen die onterecht bellen: sommige mensen snappen volgens de politie écht niet wanneer je wel of niet naar het noodnummer moet bellen. Volgens een woordvoerder van de politie komt dat ook door de opkomst van de mobiele telefoon: het is wel heel makkelijk geworden de politie snel even op te bellen voor het een of ander. Daarom twittert de Berlijnse politie de hele week onder de hashtag # nonotruf allerlei oproepen waarvoor je nadrukkelijk níet het noodnummer moet bellen. En dat levert flink wat hilarische voorbeelden op.
Mensen die bellen omdat hun statiegeldflessen niet worden geaccepteerd. Die vragen of ze de volgende dag misschien gewekt kunnen worden. Die klagen dat ze in het ziekenhuis niet snel genoeg geholpen worden. Of die snel van hun vrouw af willen. Sommige voorbeelden zijn zo absurd dat je haast niet gelooft dat ze echt zijn, maar de werkelijkheid blijkt wel vaker ongeloofwaardiger dan fictie. De Berlijnse politie zet er in elk geval steeds een datum en tijdstip bij, wat de betrouwbaarheid vergroot. Tot vrijdag twittert de politie nog even door, maar een kleine selectie van de grappigste # nonotruf’s vind je alvast hieronder.
“Meine Schwiegertochter will an mein Erbe”
“Ich möchte hier im Krankenhaus schneller bedient werden. Ich erwarte eine zügige Aufnahme.”
“Ich krieg mein kaputtes Fahrradschloss nicht auf. Könnt ihr mir helfen?”
“Ich hab schlechte Laune, weil ich nichts zu rauchen habe.”
“Können Sie mir das heutige Datum nennen?”
“Wie kann ich meine Frau loswerden? Ich zahle Miete aber sie ist hier gemeldet. Ich möchte sie loswerden.”
“Der Ladenbetreiber will meine Pfandflaschen nicht annehmen, der muss die doch zurücknehmen.”
“Können Sie mich bitte morgen um 6 wecken? Mein Wecker ist so leise.”
“Können Sie mich zum Supermarkt fahren? Es regnet und ich will nicht laufen.”