Een boos nijlpaard heeft van Black Friday bijna een ťcht zwarte dag gemaakt voor de Zuid-Afrikaanse Wikus Ceronie (26). Hij ontsnapte aan de dood toen het dier plotseling zijn wagen aanviel tijdens het passeren van de grens met het Kruger National Park.

Ceronie was op weg van een klus in Mozambique naar zijn woonplaats Witbank, zo'n 100 kilometer ten oosten van Pretoria. ,,Toen ik de grens van het Krugerpark overstak, zag ik een nijlpaard op de weg. Doordat er andere auto's in de buurt waren, ging ik ervan uit dat het dier gewend was aan mensen. Daarom nam ik mijn camera en begon te filmen," zo verklaarde hij tegenover de website LastSightings met beelden van de laatst gespotte dieren in en rond het wildpark.

De Zuidafrikaan had het echter bij het verkeerde eind. ,,De seekoei maakte ineens rechtsomkeerts en stormde op me af. Ik probeerde mijn wagen in zijn achteruit te zetten maar het beest was me te snel af. Ik moest me schrap zetten toen hij mijn auto ramde." Nadat het nijlpaard zijn tanden in de motorkap van het voertuig had gezet, droop hij triomfantelijk af. ,,Hij dacht waarschijnlijk dat hij het gevecht gewonnen had," aldus Ceronie.

Afgezien van een fikse deuk in de voorkant van zijn 'bakkie' - Afrikaans voor een auto met laadbak of pick-up - liep de confrontatie met het nijlpaard goed af. Ceronie: ,,Het was wel nipt. Naast de weg lag een ruim 50 meter diepe kloof. Als de hippo mijn wagen in de flank had geraakt, was ik waarschijnlijk over de rand geduwd."

Nijlpaarden golden jarenlang als de gevaarlijkste dieren van Afrika met jaarlijks zo'n 500 dodelijke slachtoffers op hun geweten maar volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) hebben krokodillen die rol inmiddels overgenomen met zo'n 1.000 doden per jaar. Een volwassen Nijlkrokodil heeft een bijtkracht van 2.268 kilo per vierkante centimeter, bij een volwassen nijlpaardstier is dat 826 kilo per vierkante centimeter. Hij kan met zijn scherpe hoek- en snijtanden moeiteloos een mens in tweeŽn bijten maar vertrappelt zijn slachtoffer vaak eerst.
Filmpje